RİA Nedir?

RİA‘lar, hamileliği önlemek için rahminize yerleştirilen küçük, esnek, T şeklinde cihazlardır.

İki farklı türü bulunmaktadır. Hormonlu ve Bakırlı RİA lar.Bakırlı RİA lar sperm için toksik olan bakırla sarılır. Diğer RİA’larda hamileliği önleyen hormonlar bulunur.

Bakırlı RİA, yerleştirildikten hemen sonra hamileliğe karşı korur. Hormonal RİA’lar, yalnızca adet döngünüzün ilk yedi gününde takılırlarsa gebelikleri hemen önler. Aksi takdirde, etkili olmaları bir hafta sürer.

RİA’lar yıllarca yerinde kalabilse de herhangi bir zamanda çıkarılabilirler. Çıkarıldıktan sonra hızla tekrar doğurgan olacaksınız. Bu, onları şu anda hamileliği önlemek isteyen ancak gelecekte hamile kalmak isteyen kadınlar için harika bir seçenek haline getiriyor.

RİA’lar Nasıl Çalışır?

Bakır RİA’lar, doğal bir sperm öldürücü olan az miktarda bakır salgılar. Hormonal RİA’lar, spermleri bloke etmek ve hapsetmek için servikal mukusu kalınlaştırır ve ayrıca yumurtaların yumurtalıklarınızdan çıkmasını önler.

RİA’lar en iyi doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Yüzde birden az bir başarısızlık oranına sahipler. Zamanın yüzde dokuzunda başarısız olan doğum kontrol haplarından ve zamanın yüzde 21’inde yanlış kullanıma bağlı başarısız olan prezervatiflerden daha etkilidirler.

RİA Taktırmak Acıtıyor Mu?

Çoğu kadın, yerleştirme işlemi sırasında kramp veya hafif rahatsızlık hisseder. Acı hissederseniz, genellikle sadece bir an sürer. RİA takıldıktan sonra baş dönmesi veya baygınlık hissedebilirsiniz. Randevunuzdan önce bir ibuprofen almanızı öneririm. Randevunuzun, serviksinizin doğal olarak açık olduğu adet döneminizin son günlerinde geldiğinden emin olmak rahatsızlığı azaltabilir.

RİA takma süreci pelvik muayene gibi başlar. Pelvik muayene sırasında kullanılan metal alet olan bir spekulum vajinanıza yerleştirilir. Bu, serviksinize erişim sağlamak için vajinanızı açar. Rahim ağzınızdan içinde RİA bulunan küçük bir tüp yerleştirilir. RİA kolları tüpte geriye doğru bükülür ve rahminize girdikten sonra açılır. İşlem genellikle beş dakikadan az sürer.

RİA’m Varsa Yine de Adet Dönemim Olacak Mı?

Çoğu kadın RİA ile biraz kramp ve lekelenme yaşar, ancak bu üç ila altı ay içinde geçer. Hormonal RİA’lar adet kramplarını azaltabilir ve daha hafif hale getirebilir. Bazı hastalarımın adetleri tamamen durdu. Bakır RİA’lar adetleri ağırlaştırabilir ve krampları daha da kötüleştirebilir, ancak bu genellikle zamanla geçer.

Doğumdan Ne kadar Sonra RİA Alabilirim?

Doğumdan hemen sonra RİA alabilirsiniz. Ancak doğumdan sonra yerleştirme farklı bir teknik gerektirdiği için altı hafta beklemek isteyebilirsiniz.

RİA’ların Güvensiz Olduğu Doğru Mu?

Riskler küçük ama hastaların ne bekleyeceklerini bilmelerini seviyorum. Düzensiz kramp ve kanama yaygındır, ancak genellikle dört ila sekiz hafta içinde düzelir. Daha nadir görülen komplikasyonlar arasında malpozisyon veya perforasyon bulunur. Malpozisyon, RİA’nın uterusta anormal bir konuma sahip olduğu anlamına gelir. Perforasyon, RİA’nın karın boşluğundaki rahim duvarından geçtiği zamandır. Yerleştirmeye özen göstermek, bu sorunların önlenmesine yardımcı olur. Endişeleriniz varsa, ultrason bize konum konusunda güvence vermemize yardımcı olabilir.

Çoğu insan güvenli bir şekilde RİA taktırabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda RİA taktırmamalısınız:

  • Cinsel yolla bulaşan hastalık veya başka bir enfeksiyonunuz varsa veya olabilir
  • Hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız
  • Tedavi edilmemiş rahim ağzı kanserine sahipseniz
  • Rahim kanseriniz varsa
  • Adet döneminiz dışında vajinal kanamanız varsa
  • Bakıra karşı allerjiniz, Wilson Hastalığı veya kanama bozukluğuz varsa (bakırlı ria için)

Genel olarak, RİA’lar harika bir doğum kontrol şeklidir. Son derece etkilidirler çünkü hata yapma şansınızı sınırlarlar. Bir hapı yutmayı hatırlamanıza gerek yoktur ve onu yanlış kullanamazsınız. Daha fazla sorunuz için doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.